volg ons op facebook!
Trots zijn wij ook op onze koeien : de Groninger Blaarkop, oftewel “de koe in Jacquet , of Polderpanda”genoemd. Het is een authentiek Nederlands ras wat al bekend was hij de 14e eeuw! in 1970 kreeg ze het predicaat “zeldzaam “.

Onze dieren

Op de kloosterboerderijen liepen vele soorten dieren , veelal los in en buiten de boerderij. Ook op deze boerderij proberen we dat zoveel mogelijk na te bootsen

De Bedrijfsvoering

Boeren met hoofdletter B ! Geheel terug naar de basis van de voedselproductie, met oog voor het dierenwelzijn rekening houdend met de natuur in de breedste zin van het woord .

Dat is onze leidraad. Daarnaast vinden we het belangrijk de consument een eerlijk stuk voedsel voor te schotelen ; onbewerkt en zonder allerlei onnodige toevoegingen. Traceerbaar lokaal voedsel , waarbij het gehele proces in beeld is. Waarbij iedereen kan en mag zien onder welke omstandigheden onze dieren gehouden worden ; volledig transparant.”

Voedsel voor de koeien komt van de landerijen rondom de kloosterboerderij. Op zo’n 80 Ha die we voor StaatsBosBeheer mogen beheren , grazen de koeien naar hartelust. De hooilanden worden gemaaid , en zorgen zo voor de wintervoorraad gras. Tevens verbouwen we er gerst ; dit wordt geoogst en geplet om te dienen voor extra krachtvoer. Het stro van de gerst gaat in de potstal , die met de koeienmest ( “ruige mest “) weer op het land uitgereden wordt.

Zo is het circeltje weer rond ; en zo hoort het ook.

Deze manier van bedrijfsvoering noemen wij “natuurinclusief boeren “ ; met dezelfde maatstaven als biologisch , maar daarnaast oog voor de natuur rondom de boerderij en respect voor de kringloop.

De Blaarkoppen

Trots zijn wij ook op onze koeien : de Groninger Blaarkop, oftewel “de koe in Jacquet , of Polderpanda”genoemd. Het is een authentiek Nederlands ras wat al bekend was in de 14e eeuw ! in 1970 kreeg ze het predicaat “zeldzaam “.

Het is een robuuste koe met een markante kop en blaren om de ogen. Witte sokjes aan de voeten , iets wit onder de buik en aan het uiteinde van de staart.

De blaarkop produceert prachtig vlees ; het heeft een eigen karakter en een unieke “bite “. Het vlees van de blaarkop kenmerkt zich door een ruime hoeveelheid intramusculair vet ; in de volksmond ook wel “gemarmerd vlees” genoemd.

Na de geboorte blijven de kalfjes bij hun moeder of leasemama. Ze groeien op in de kudde en ontwikkelen daardoor ook hun natuurlijke kuddegedrag. Zomers gaan ze lekker naar buiten ; in de winter halen we ze op stal en slapen ze in het stro van de potstal. Een instrooirobot zorgt dat ze iedere dag een schoon bed hebben.

De zomeroogst wordt in de winter dagelijks gevoerd ; de Juno robot zorgt vervolgens dat het voer ieder uur wordt aangeschoven !. Verder zorgen de koeborstels voor nog meer koe-comfort ..

Wij durven te zeggen dat onze koeien een mooi leven hebben !

De varkens

In het bos achter de boerderij lopen in de zomer ook onze varkens. Lekker scharrelen en wroeten in de grond . Wij noemen ze dan ook gekscherend het “Westerwolds Wandel Zwien”…

De varkens krijgen tijd om te groeien ; ze hebben gemiddeld een jaar nodig om op het streefgewicht te komen. Ze zoeken voedsel in de grond , maar daarnaast krijgen ze ook restproducten van het land , hooi gerst en eikels . Doordat ze de tijd krijgen om te groeien , mogen bewegen en het rantsoen zorgen ze voor vlees met structuur en een unieke smaak .

De kippen

Onze wens is om ook op termijn kippen te gaan houden; we houden je op de hoogte